بررسی تحولات تاریخی اردکان یزد - قربانی حسینعلی (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
اردکان، به عنوان پهناورترین منطقه استان یزد، از دیرباز آباد و سرزنده بوده و سکونتگاه بشری به شمار می‌رفته است. با این حال، از این شهر اطلاعات و داده های تاریخی بسیار کمی از دوره های باستان و حتی پس از اسلام تا حدود دوره صفویه باقی مانده است. در این پژوهش با استفاده از رویکرد توصیفی - تحلیلی و با اتکا به منابع و داده های تاریخی، تحولات سیاسی، تاریخی، اقتصادی و اجتماعی این شهر بررسی می‌شود. نتایج تحقیق نشان از غنای فرهنگی و وجود عناصر وحدت بخش قومی و مذهبی در اردکان دارد. چنانکه با وجود تنوع دینی و حضور بخشی از زرتشتی‌های ایران در این خطه، از گذشته روابط خوبی میان مسلمانان و زرتشتی‌ها برقرار بوده و زیست مسالمت آمیزی حاکم بوده است؛ با این حال، گزارش‌ها حکایت از این دارد که حاکمان و برخی مردم شهر با بابیان ساکن اردکان رفتار و برخوردی دشمنانه و خشن داشته‌اند.