تاثیر عضویت دائم ج.ا.ایران در سازمان همکاری شانگهای بر روابط سیاسی – امنیتی آن با آمریکا - بخشایش اردستانی امیر محسن; شفیعی نوذر; دهشیار حسین (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
سازمان همکاری شانگهای به عنوان نمونه بارزی از منطقه گرایی نوین در آسیا، با هدف حل وفصل اختلافات مرزی و تقویت اعتماد متقابل میان اعضاء به وجود آمد که تدریجاً منجر به توسعه سازمان و توجه آن به موضوعات اقتصادی و بازرگانی و... گردید. ایران هم پس از فراز و فرودهای زیاد، در سال 1400 عضو دائم این سازمان منطقه ای شد. حال این سؤال مطرح است که عضویت دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای چه تاثیری بر روابط سیاسی-امنیتی ایران و امریکا دارد؟ فرضیه مقاله که به روش توصیفی تحلیلی بررسی شده آن است که عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری شانگهای، توانایی اقتصادی- تجاری و سیاسی-امنیتی این کشور را ارتقا می بخشد و قدرت چانه زنی آن را در برابر امریکا بالا می برد. یافته های مقاله نشان داد که عضویت دائم ج.ا. ایران در سازمان همکاری شانگهای باعث افزایش قدرت نهادی جمهوری اسلامی ایران شده و این مهم به نوبه خود موجب کاهش تاثیر فشارهای سیاسی و امنیتی ایالات متحده آمریکا می گردد.