بررسی تحلیلی تطبیقی ترتیبات امنیتی غرب آسیا و تاثیر آن بر امنیت جمهوری اسلامی ایران از منظر مکتب کپنهاگ - محمدی شهرام; جعفری پابندی سید فرشید; خوش خطی مهدی (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
این پژوهش به بررسی تاثیر ترتیبات امنیتی کشورهای غرب آسیا بر امنیت جمهوری اسلامی ایران از منظر مکتب کپنهاگ می‌پردازد. با توجه به موقعیت جغرافیایی و ژئوپلیتیکی ایران و همچنین تنش‌ها و چالش‌های موجود در منطقه، امنیت ملی ایران تحت تأثیر تهدیدات نظامی، اقتصادی، زیست‌محیطی و اجتماعی قرار دارد. مکتب کپنهاگ با رویکردی جامع به امنیت، این مفهوم را به پنج بعد نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی تقسیم می‌کند و بر اهمیت امنیت منطقه‌ای در تحقق امنیت ملی تاکید دارد. در این پژوهش، به تهدیدات نظامی ناشی از حضور گروه‌های تروریستی مانند داعش و القاعده و تأثیرات آن‌ها بر امنیت ملی ایران پرداخته شده است. همچنین، تهدیدات زیست‌محیطی ناشی از فعالیت‌های این گروه‌ها و تأثیرات آن‌ها بر منابع آب و هوای ایران مورد بررسی قرار گرفته است. علاوه بر این، تاثیرات اقتصادی و اجتماعی ناشی از بی‌ثباتی‌های منطقه‌ای و تلاش‌های قدرت‌های فرا‌منطقه‌ای برای نفوذ و مداخله در امور داخلی کشورهای غرب آسیا و ایران تحلیل شده است. روش پژوهش این مطالعه مبتنی بر تحلیل‌های توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه‌ای است. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که امنیت ملی ایران به شدت تحت تأثیر تحولات امنیتی منطقه‌ای است و برای دستیابی به امنیت پایدار، نیازمند تعامل و همکاری با کشورهای منطقه و نهادهای بین‌المللی است. در این راستا، سیاست خارجی ایران باید بر مبنای دیپلماسی فعال و چندجانبه‌گرایی، با هدف ایجاد ترتیبات امنیتی پایدار و تقویت همکاری‌های منطقه‌ای تنظیم شود. این پژوهش با ارائه راهبردهایی برای افزایش سطح امنیت ملی ایران، بر اهمیت نقش ایران در تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی تاکید کرده و پیشنهاداتی برای بهبود روابط منطقه‌ای و کاهش تنش‌ها ارائه می‌دهد.