ارایه الگوی مشارکت شهروندی در خط‌مشی‌گذاری فرهنگی (مورد مطالعه: سازمان تبلیغات اسلامی) - حسینی غفار; ربیعی مندجین محمدرضا; گیوریان حسن; ودادی احمد (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
هدف اصلی پژوهش ارایه الگوی مشارکت شهروندی در خط‌مشی‌گذاری فرهنگی است. روش تحقیق حاضر، اکتشافی و کیفی می‌باشد. در بخش کیفی روش تحلیل مضمون استفاده می‌شود. جامعه مورد مطالعه، خبرگان سازمان تبلیغات اسلامی می‌باشند. محقق بعد از انجام 13 مصاحبه نیمه ساختار یافته از خبرگان و اساتید حوزه خط‌مشی‌گذاری سازمان تبلیغات اسلامی به اشباع نظری رسید. جامعه بخش کمی شامل مدیران و کارشناسان حوزه خط‌مشی گذاری در سازمان تبلیغات اسلامی به تعداد 40 نفر است. روش نمونه گیری در بخش کمی، روش تصادفی ساده می‌باشد و حجم نمونه از طریق جدول مورگان به تعداد 36 نفر انتخاب گردید. روش جمع آوری داده در قسمت کمی، پرسشنامه است. نتایج تحقیق نشان داد که این مدل شامل 6 بعد بستر تمدن‌سازی، بازتولید فرهنگ مشارکت تمدنی، محرک‌های اجتماعی، خط‌مشی‌گذاری اثربخش، پیامدسنجی و غلبه بر موانع میباشد. نتایج بررسی آزمون تی نشان داد که ابعاد و مولفه‌های تحقیق در وضعیت مطلوب و بسیار مناسب قرار دارند. نتایج بررسی آزمون فریدمن در مورد اولویت‌بندی ابعاد نشان داد که ابعاد تحقیق به دلیل نزدیک بودن میانگین رتبه آن‌ها به هم نزدیک بوده و لذا اولویت یکسانی دارند. اما در مورد مولفه‌های تحقیق، بهبود مکانیسم‌های اجرایی مشارکت در اولویت اول، مقابله با موانع ساختاری عدم مشارکت در اولویت دوم و برنامه‌ریزی و خط‌مشی‌گذاری غیرمتمرکز در اولویت سوم قرار دارد. مبتنی بر نتایج تحقیق، برای تحقق مدیران تمدن‌ساز استفاده از قشر تحصیل کرده خصوصاً افراد باتجربه در رأس امور خط‌مشی‌گذاری از اهمیت شایانی برخوردار است. از سوی دیگر، مهارت چند وجهی مدیران بالادستی خط‌مشی‌گذاری میتواند در این زمینه نقش به سزایی داشته باشد. به علاوه، کادرسازی و انتخاب مدیران مناسب میتواند مدیران جهادی تمدن‌ساز را محقق نماید.