پژوهشی در احوال و آثار ابراهیم باستانی پاریزی تاریخدان و ادیب کرمانی - حسنی احمد; موذنی علی محمد (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
این مقاله به تحلیل زندگی و سبک نویسندگی ابراهیم باستانی پاریزی، یکی از تاریخ‌نگاران و نویسندگان برجسته ایرانی، اختصاص دارد. باستانی پاریزی با بهره‌گیری از واژگان و اصطلاحات بومی کرمان و استفاده فراگیر از کنایات و ضرب‌المثل‌های عامیانه، موفق شده است روایات تاریخی را با جنبه‌های فرهنگی و محلی ترکیب کرده و از این طریق آثار خود را از دیگر نویسندگان متمایز سازد. این ویژگی‌ها به آثار او هویتی ویژه داده‌اند که علاوه بر ایجاد ارتباط نزدیک با خوانندگان ایرانی، به آثارش رنگ و بویی ملی و محلی بخشیده است. از جمله دیگر خصوصیات بارز او، توانایی او در بازآفرینی تاریخ با بیانی ساده و در عین حال جذاب است، که خوانندگان را با جنبه‌های کمتر شناخته شده از فرهنگ و تاریخ ایران آشنا می‌کند. روش تحقیق این مقاله بر اساس گردآوری اطلاعات از منابع اینترنتی، اسنادی و کتابخانه‌ای است و تحلیل محتوای این داده‌ها را شامل می‌شود. هدف اصلی این مقاله، معرفی و برجسته‌سازی ابعاد شخصیتی و حرفه‌ای ابراهیم باستانی پاریزی به عنوان تاریخ‌نگاری است که رویکردی منحصربه‌فرد در پرداختن به فرهنگ و تاریخ داشته و تلاش کرده است با ترکیب تاریخ با زبان و فرهنگ عامیانه، خوانندگان را به سوی شناخت عمیق‌تر و جامع‌تر از تاریخ ادبیات و فرهنگ ایران سوق دهد.