تدوین و اولویت‌بندی شاخص‌های معماری پایدار زیست‌محیطی مؤثر بر رونق اقامتگاه‌های بوم‌گردی در استان مازندران با استفاده از روش دلفی فازی - امیری نیکی; مهری سودابه; ابراهیمی عبدالله (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
این پژوهش با هدف بررسى اثر معماری پایدار زیست محیطی (سبز) در رونق اقامتگاه‌های بوم گردی استان مازندران، مورد بررسی قرارگرفته است. این پژوهش از نوع کیفی و شامل روش دلفی فازی بود. جامعه اماری شامل خبرگان حوزه معماری و گردشگری و صاحبان اقامتگاه‌ها در استان مازندارن بودند که به روش هدفمند 15 نفر انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه‌های خبره محور بود. در این پژوهش با توجه به رویکرد دلفی فازی و پرسشنامه‌های خبره محور، متغیرهای نهایی احصا گردید ومتغیرها مقوله بندی شد. یافته‌ها شامل موارد زیر بود: توسعه کمی و کیفی محیطی شامل" 1-رعایت و بهبود کیفیت محیط (طبیعی و انسانی) 2-نوع طراحی داخلی حرفه‌ای و نوآوری در زیرساخت‌ها و نمایه‌های بیرونی 3-اندازه و وسعت محیط 4-حفاظت و پاکیزگی محیط زیست" می‌باشد. معماری بومی شامل “1-احیا و بکارگیری معماری بومی 2-معماری داخلی ساده بومی 3-ساختار بومی محصولات، خدمات و فعالیت‌های گردشگری 4-معماری داخلی ساده بومی” می‌باشد. دوستدار طبیعت(eco-friendly) شامل" 1-سازگاری با محیط طبیعی 2-بکارگیری مصالح طبیعی در معماری داخلی بومی 3- مصالح طبیعی در معماری داخلی بومی به کاهش مصرف انرژی و افزایش پایداری زیست‌محیطی 4-تطبیق و هماهنگی با محیط زیست 5-جلوگیری از به کار بردن مصالح ساختمانی ناسازگار با طبیعت " می‌باشد. پایداری محیطی شامل" 1- استفاده از فضاهای سبز و بهره‌وری بهتر از آب 2-استفاده از تکنولوژی‌های سبز مانند پنل‌های خورشیدی 3- استفاده از انرژی‌های پاک و جایگزین 4- انتخاب مکان گردشگری بر اساس موقعیت(کوه-دشت-جنگل)” می‌باشد. عوامل اقتصادی شامل 1-گسترش و توسعه اقامتگاه‌ها 2-افزایش اشتغال موقت و فصلی 3-توسعه مشاغل محلی و کارآفرینی در افزایش رفاه و درآمد منطقه 4-افزایش درآمد و رفاه شهرها و مناطق محلی" می‌باشد. عوامل اجتماعی-فرهنگی شامل" 1- مهاجرت معکوس به روستاها 2-تغییرات فرهنگی اتفاق 3-رشد و توسعه روستایی” می‌باشد. تحلیل هزینه فایده شامل "1 - مقرون به صرفه بودن اقامتگاه‌های بوم گردی 2-کاهش هزینه‌های اقامت مسافران را در مقایسه با هتل‌ها 3-سرمایه‌گذاری در اقامتگاه‌های بوم‌گردی و بازگشت مالی قابل توجه" می‌باشد.