نقش عدالت اجتماعی در فقه و حقوق با رویکردی بر نظرات امام خمینی (ره) - زاهدی جوادحصاری مینا; نوذری فردوسیه محمد; حیدری خراسانی محمد جواد (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
در فقه و حقوق اسلامی، عدالت اجتماعی به عنوان یک اصل اساسی و حیاتی تلقی می‌شود که تأکید بر آن در تشریعات و احکام اسلامی بسیار مهم است. امام خمینی (ره) نیز به عنوان یکی از بزرگان و مرجعان فقه و حقوق اسلامی، به اهمیت عدالت اجتماعی توجه ویژه‌ای داشته‌اند. نظرات امام خمینی (ره) درباره عدالت اجتماعی عبارتند از: الف. اصالت عدالت: امام خمینی (ره) با تأکید بر اصلیت عدالت، آن را به عنوان ستون اصلی و اساسی در فقه و حقوق اسلامی معرفی کرده‌اند. ب. توزیع منابع: امام خمینی (ره) بر توزیع عادلانه منابع و ثروت‌ها در جامعه تأکید داشته‌اند و اهمیت این مسئله را برای حفظ عدالت اجتماعی بیان کرده‌اند. ج. برابری اجتماعی: امام خمینی (ره) به ترویج مساوات اجتماعی و رعایت حقوق همه افراد در جامعه پرداخته و این امر را به عنوان یکی از اصول اسلامی مهم برشمرده‌اند. د. مبارزه با ظلم و نابرابری: امام خمینی (ره) به مبارزه با هرگونه ظلم و نابرابری اجتماعی تأکید کرده و از جامعه عدالتمند و برابر خواستار بوده‌اند. عدالت اجتماعی در فقه و حقوق اسلامی نقش بسیار مهمی در تعیین حقوق و وظایف افراد و توزیع منابع و ثروت‌ها دارد. احترام به اصول عدالت اجتماعی، باعث تقویت اعتماد عمومی و استحکام جامعه می‌شود. پیروی از آموزه‌های عدالت اجتماعی، به توسعه و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی جامعه کمک می‌کند. بنابراین، در فقه و حقوق اسلامی، نقش عدالت اجتماعی بسیار حیاتی است و تأکید بر آن، به عنوان یک اصل اساسی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که امام خمینی (ره) نیز از اهمیت این اصل برای ساختار و توسعه جامعه پیروی کرده‌اند. در این پژوهش سعی شده است نقش عدالت اجتماعی در فقه و حقوق با رویکردی بر نظرات امام خمینی (ره) به روش توصیفی و تبیینی مورد بررسی قرارگیرد.