ارائه مدل روزآمد توسعه فضایی خانه های منطقه اورامانات کردستان در جهت احیا و بهره وری موثر از میراث بومی منطقه - خدا کرم زاده چیا; قبادیان وحید (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
در جهت حفظ هویت فرهنگی و توسعه پایدار مناطق بومی، ایده‌ی توسعه فضایی خانه‌های سنتی به عنوان یک مدل روزآمد در سال‌های اخیر به شدت مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، منطقه‌ی اورامانات کردستان به عنوان یکی از مناطق بومی با ویژگی‌های فرهنگی، تاریخی، و معماری منحصر به فرد، به عنوان محل اجرای این مدل انتخاب شده است. در این ارائه، ما به بررسی جزئیات این مدل و نحوه پیاده‌سازی آن در منطقه‌ی اورامانات خواهیم پرداخت. با توجه به اینکه توسعه فضایی خانه‌های سنتی به منظور حفظ هویت فرهنگی و توسعه پایدار مناطق بومی، یک مسئله‌ی بحث برانگیز در حوزه‌ی معماری و شهرسازی است، این ارائه می‌تواند به عنوان یک مطالعه‌ی کاربردی برای علاقمندان به این حوزه مفید باشد. خانه‌های پلکانی منطقۀ اورامانات کردستان، که در غرب ایران واقع شده‌اند، نشان‌دهنده یک فرهنگ ساخت و ساز منحصر به فرد هستند. این خانه‌ها با استفاده از مصالح بومی و با توجه به شرایط آب و هوایی، جغرافیایی و اجتماعی منطقه، به صورت پلکانی و توده‌ای ساخته شده‌اند. این خانه‌ها علاوه بر داشتن ارزش تاریخی و فرهنگی، دارای خصوصیات زیست‌بومی و پایدار هستند . با این حال، این خانه‌ها در معرض تخریب و فرسودگی قرار دارند. بنابراین، نیاز به یک رویکرد جامع و نوآورانه برای حفظ و توسعه آن‌ها وجود دارد. در این پژوهش، ما قصد داریم یک مدل روزآمد برای توسعه فضایی خانه‌های منطقۀ اورامانات کردستان را ارائۀ دهیم.