بررسی دلایل علمی و نظری طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی - طاهری جعفر; حقیقی علی محمد; روان بد امین (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
مطرح شدن پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی هسته ای و سپس شورای امنیت سازمان ملل، یکی از موضوعات بسیار مهم در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به خصوص از دوره هشتم ریاست جمهوری به بعد بوده است. هدف اصلی از نگارش مقاله پیش رو مطالعه و مداقه دلایل طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی است. پرونده هسته ای ایران یکی از مهمترین پرونده های دیپلماتیک و امنیتی در دو دهه اخیر در سطح جهانی بوده است که با فراز و فرود بسیاری همراه بوده و هنوز جمهوری اسلامی ایران و طرف های غربی نتوانسته اند به یک توافق جامع و دراز مدت دست یابند. هر چند که از سوی دو طرف اهتمام زیادی نسبت به قضیه وجود دارد اما چشم انداز روشنی برای حل سریع موضوع در آینده نزدیک وجود ندارد. لذا به عنوان یک مسئله علمی، سوال اصلی این مقاله آن است که چه دلایلی در طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی موثر است؟ به نظر می رسد سیاست های خصمانه علیه ایران، در نظر گرفتن ایران به عنوان تهدید بین المللی در منطقه، تغییر رفتار و ساختار در نظام سیاسی ایران، ضعف ساختاری در نظام بین الملل و ... از جمله دلایلی است که در طولانی شدن فرآیند رسیدگی به پرونده هسته ای ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی موثر است. روش پژوهش حاضر، تحلیلی- توصیفی از نوع کاربردی و با استفاده از قوانین و مقررات و منابع کتابخانه‌ای صورت پذیرفته است. لذا مقاله حاضر در تلاش است اختلافات و انگیزه های طرفین را با مورد مطالعه قرار دهد.