مقایسه اندیشه سیاسی آیت الله طالقانی و عبدالرحمان کواکبی در زمینه استبداد - هفت برادران, احمدرضا; ملائکه, سید حسن; اقارب پرست, محمدرضا (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
آیت الله طالقانی از تبار نواندیشان دینی در عصر حاضر است که در مدت پنجاه سال فعالیت در عرصه سیاسی و اجتماعی و با تکیه بر قران، عمر خود را در راه احیای فکر و اندیشه دینی صرف کرد.عبدالرحمان کواکبی نیز از جمله مصلحان و احیاگران دینی مشهور تاریخ معاصر اسلام است. این پزوهش با هدف مقایسه اندیشه سیاسی آیت الله طالقانی و عبدالرحمان کواکبی در زمینه استبداد انجام شده است. فرض ما در این تحقیق بر این مساله استوار است که اندیشه سیاسی دو متفکر در زمینه استبداد، دارای شباهت‌ها و تفاوت‌هایی است. در این پژوهش در پی پاسخ به این سوال هستیم که چه شباهت‌ها و تفاوت‌هایی بین اندیشه سیاسی این دو اندیشمند در زمینه استبداد وجود دارد. نتایج پژوهش بیانگر این مساله است که هر دو اندیشمند مخالف هر گونه استبداد هستند و معتقد به مقابله با آن در همه ابعاد به خصوص مبارزه با استبداد دینی و سیاسی هستند. تفاوت دیدگاه این دو ریشه در تفاوت دیدگاه شیعه و اهل سنت در زمینه تشکیل حکومت، به خصوص دیدگاه آیت الله طالقانی در زمینه تشکیل حکومت در زمان غیبت معصوم (ع) است. روش تحقیق در این مقاله مقایسه‌ای است.