کارکرد ریزوماتیک رسانه‌های اجتماعی (توئیتر و واتساپ) در بحران‌آفرینی‌های وقایع مرتبط با حوزه نفت و انرژی (دوره دهم و یازدهم ریاست جمهوری) - صدیقی, مهسا; سلطانی فر, محمد; فرهنگی, علي اكبر; مظفری, افسانه (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
در این تحقیق با تبیین ابعاد مختلف بحران‌سازی رسانه‌های اجتماعی (توئیتر و واتساپ) در حوزه نفت و انرژی، کارکرد ریزوماتیک آن در دیپلماسی رسانه بررسی شد. ضرورت بحث به سبب تبیین آسیب شناسی دیپلماسی رسانه از طریق نظریه ریزوماتیک دلوز در حوزه رسانه‌های شبکه‌های اجتماعی کشور و هدف تحقیق چگونگی کارکرد ریزوماتیک رسانه‌های اجتماعی (توئیتر و واتساپ) در پدید آوردن بحران‌ها و یافتن کارکردهای دیپلماسی رسانه در عبور از بحران‌های حوزه نفت و انرژی است. پرسش اصلی در پی یافتن عوامل ریزوماتیک تأثیرگذار دیپلماسی رسانه بر توییتر و واتساپ در بحران‌های حوزه نفت و انرژی است، اینکه دیپلماسی رسانه با تحلیل ریزوماتیک چه کارکردی برای عبور از بحران‌های مشابه می‌تواند داشته باشند؟ چارچوب نظری مرتبط با نظریه ریزوماتیک دلوز است. نتایج تحقیق نشان میدهد که مهمترین ارتباط شبکه‌ای ریزوماتیک میان کارکرد توئیتر و گروه‌های واتساپی چنین است: اخبار در توئیتر منتشر می‌شوند، سلبریتی‌ها آن‌ها را در فضای مجازی بازنشر می‌دهند و در گروه‌های واتساپی کاربران رد و بدل می‌کنند. وجه دیگر اینکه اخبار بی‌منبع در گروه‌های واتساپی درباره نفت و انرژی منتشر می‌شوند، این اخبار توسط سلبریتی‌ها بازنشر و مجدداً در توئیتر و گروه‌های واتساپی بازنشر می‌شوند. نظیر توئیتر برای تأثیرگذاری بر گروه‌های واتساپی و پدید آمدن نوعی اطمینان از اخبار مدنظر هستند در این باره توئیتر با تبدیل بحران‌های اقتصادی به بحران‌های سیاسی بواسطه بازنشر اخبار توسط سلبریتی‌ها است و این موارد سبب گسترش بحران‌ها در گروه‌های واتساپی در حوزه نفت و انرژی در میان عموم مردم می‌شود. الگوی ذهنی غالب نشان می‌دهد که مهمترین فاکتور بحران ساز در رسانه‌های اجتماعی منبع اخبار است که در توئیتر سلبریتی‌های داخلی و شبکه‌های خارج از کشور و از خبرهای با منبع مجهول است که در گروه‌های واتساپی شایع می‌شود و این امر همگام با شرایط بد اقتصادی داخلی و تقابل میان –نفت به مثابه ثروت و بی کفایتی مدیران به مثابه بحران- از شبکه‌های خارج از کشور تغذیه می‌شود و این موضوع تنها با پاسخگویی و ورود مستقیم افراد مسئول در حوزه نفت و انرژی در شبکه‌های اجتماعی قابل انجام است.