تحلیلی بر روند شکل‌گیری هویت سکولار از دولت در دوران پهلوی براساس نظریه هویت ماکس وبر - حاجی نژاد, عباد; فلاح نژاد, علی; فلاحی سیف الدین, علی (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
ماکس وبر عقیده دارد دولت یک جامعه انسانی است که به گونه‌ای موفقیت‌آمیز در پی انحصار استفاده مشروع از نیروهای مادی و امکانات و ابزار مورد نیاز جهت اعمال اختیارات خود در محدوده قلمرو سرزمینی می‌باشد. اصطکاک میان ایران و غرب، سکولاریسم را وارد گفتمان سیاست ایران نمود. هویت سکولار از دولت در دوره پهلوی اول شکلی رادیکال به خود گرفت و به روند سکولاریزاسیونِ فرهنگ در ایران نیز سرعت بخشید. این پژوهش با هدف بررسی روند شکل‌گیری هویت سکولار از دولت در دوران پهلوی براساس نظریه هویت ماکس وبر و با رویکرد توصیفی - تحلیلی انجام شده است. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می‌دهد هویت ایرانیِ سکولار توسط روشنفکران ایرانی ساخته شد اما ظهورِ سیاسی آن بر آمده از دل انتخابات و آرمان‌های مشروطه‌خواهی نبود. سنت‌های دینی آنچنان در جامعه‌ی ایرانی فراگیر بود که حتی رضاشاه را به عنوان بزرگترین هویت‌سازِ سکولار از دولت در تاریخ معاصر ایران مجبور به تظاهرسازیِ مذهبی نیز می‌نمود با این اوصاف ساخت هویت سکولار از دولت نتیجه‌ی سیاست‌های خاص رضاشاه در جلب نظر و موافقت روحانیون بود. با استقرار و تحکیم رضاشاه بر قدرت، دیگر موافقت روحانیون برای شاه اهمیتی نداشت و هویت سکولار از دولت در نتیجه‌ی سیاست‌های آمرانه‌ی رضاشاه شکل گرفت.