چگونگی تحقق اندیشه نظارت فقها بر مصوبات مجلس در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران - بیگی زاده , مرضیه (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
یکی از مسائل مورد نظر روحانیت پس از پیروزی انقلاب، نظارت بر قانونگذاری بود که در قالب اصول شورای نگهبان در قانون اساسی محقق گردید. اما چگونه اندیشه نظارت فقها بر مصوبات مجلس در قالب اصول شورای نگهبان در قانون اساسی مطرح و به تصویب مجلس خبرگان قانون اساسی رسید؟ مقاله حاضر با بهره گیری از منابع اصلی و پژوهش های انجام شده و با تکیه بر رویکرد توصیفی-تحلیلی به این نتیجه می‌رسد که گنجاندن اصل نظارت فقها بر مصوبات مجلس در پیش‌نویس‌های قانون اساسی، پذیرش اصل نظارت فقها بر قانون‌گذاری توسط نمایندگان جریان‌های سیاسی حاضر در مجلس خبرگان، تسلط نمایندگان جریان اسلام فقاهتی در مجلس خبرگان قانون اساسی و هژمونیک شدن گفتمان اسلام فقاهتی بعد از تصویب اصل «ولایت فقیه»، سبب شد جریان اسلام فقاهتی به‌تدریج اصول مورد نظر خود را در قانون اساسی مصوب مجلس خبرگان قانون اساسی بگنجاند. در نتیجه اصول شورای نگهبان به تصویب نمایندگان رسید.