تأثیر برخی تصمیمات حکومت عصر ناصری بر مناسبات آن‌ها با مردم شیراز - کارگر جهرمی, وحید (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
عوامل خارجی و داخلی متعددی بر مناسبات بین حکومت با مردم ایران در دوره‌های مختلف تأثیرگذار بوده است که از جمله آن‌ها می‌توان به تصمیمات و سیاست‌های حاکمان در شرایط مختلف اشاره کرد. مسئله پژوهش حاضر بررسی تأثیر برخی سیاست‌ها و اقدامات حکومت مرکزی و حاکمان ایالت فارس بر میزان رضایت‌مندی مردم شیراز عصر ناصری از حکومت می‌باشد که نگارنده با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و تکیه بر داده‌های کتابخانه‌ای درصدد بررسی این موضوع برآمده‌ است. شهر شیراز به عنوان مرکز ایالت فارس در عصر قاجاریه به دلیل مجاورت با خلیج فارس و نفوذ انگلیسی‌ها در صفحات جنوبی کشور بسیار مورد توجه بود و شاهان قاجاریه برای برقراری امنیت در این شهر، حاکم آن را که مهمترین سمت سیاسی در ایالت فارس بود از بین شاهزادگان و رجال سرشناس انتخاب می‌کردند. بر اساس یافته‌های پژوهش، چگونگی تصمیمات حکومت مانند نحوه برخورد در برابر بلاهای طبیعی مانند زلزله و بیماری‌های واگیردار، ایجاد نظم و امنیت در شهر و مجازات مجرمان، رسیدگی به شکایات مردم، برقراری عدالت اجتماعی، نقش مهمی در مناسبات بین حکومت با اقشار مختلف مردم شیراز داشته است.