بررسی نقش‌های شش گانه زبانی رومن یاکوبسن در ده غزل نخست حافظ شیرازی - رشیدی طرقی , فاطمه; ضیا خدادادیان, محبوبه; عباسی, فرزاد (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
زبان به عنوان یک نهاد اجتماعی یکی از مهم‌ترین ابزارهای ارتباطی محسوب می‌شود. رومن یاکوبسن از چهره‌های برجسته زبان شناسی، منتقد و نظریه پرداز ادبی است. یاکوبسن به عنوان طراح نظریه ارتباط کلامی، هر ارتباط زبانی را برگرفته از شش عامل فرستنده، گیرنده، پیام، رمز و نماد، بافت و مجرای ارتباطی می‌داند. از آن جایی که شعر حافظ دارای ابعاد پیچیده‌ای است و این گستردگی و پیچیدگی سبب تحلیل و تفسیرهای متعدد و متفاوتی شده است. با توجه به خوانش یاکوبسنی و بررسی عناصر شش گانه زبانی در ده غزل نخست دیوان غزلیات حافظ بخشی از ابهامات و موانع مفهومی و زبانی و کلامی که در ارتباز موثر است بررسی و برطرف شود.