راهکارهای فقهی پیشگیری از آسیب اجتماعیِ قتل - اکبری زیارانی, مرتضی; فهرستی, زهرا; وزیری, مجید (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
امروزه آسیب های اجتماعی از مسائل مهم جوامع بشری محسوب میشوند.به همین علت اندیشمندان درصدد یافتن راه حل هایی برای این مشکلات هستند.آسیب های اجتماعی پدیده هایی چند بُعدی،قانونمند ،قابل کنترل و پیشگیری هستند . مطالعه علمی در این زمینه میتواند در برنامه ریزی مراحل سه گانه آسیب شناسی،پیشگیری و درمان کمک شایانی بکند.دین مبین اسلام نیز به عنوان کامل ترین دین از ادیان الهی تاکید فراوانی بر پیشگیری از آسیب های اجتماعی دارد.یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی ،قتل عمدی است. قتل بزرگترین تعرض به تمامیت جسمانی اشخاص است. مهم ترین دارایی یک فرد ،هستی و جان اوست. موضوع حفظ جان از این رو اهمیت دارد که جان، دائر مدار تکلیف و سعادت انسان است. خداوند در قرآن کریم در آیات متعددی به این موضوع اشاره کرده است. هدف از این پژوهش ، شناسایی مهم ترین علل وقوع قتل عمدی در کشور ایران و همچنین راهکارهای فقهی پیشگیری از این آسیب اجتماعی با روش توصیفی و تحلیلی است.یافته ها حکایت از این دارد که مهم ترین علل وقوع قتل های عمدی در ایران به ترتیب عبارتند از : نزاع و درگیری،اختلافات خانوادگی،روابط نامشروع،اختلافات مالی،سرقت ، انتقام و اخاذی.نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده این است که با مداقه در منبع غنی فقه پویای اسلامی میتوان راهکارهایی در جهت پیشگیری از وقوع پدیده قتل عمدی ارائه داد که تا حدود زیادی در کاهش ایجاد این آسیب ، نقش و تاثیر بسزایی خواهند داشت. فقه پویای شیعه راهکارهایی را برای پیشگیری از بروز آسیب اجتماعی قتل عمدی ارائه کرده است. راهکارهای نظیر :حفظ خونسردی و کنترل خشم و عصبانیت،تشویق به افزایش سواد و علم آموزی ،پرهیز از حرص،طمع وحسد،پرهیز از سوء ظن،برکندن کینه و عقده و حس انتقام ،اهتمام به تقوا و پرهیزگاری، عفاف و پاکدامنی،اهمیت به موضوع کار و اشتغال و پرهیز از بیکاری و افزایش آستانه تحمل در افراد.