نقش بازیگران غیردولتی در فرایند فیصله اختلافات در سازمان تجارت جهانی - قوهستانی, محمدعلی; امینی, آرمین; محمودی, امیر (مطالعات سیاسی-اجتماعی تاریخ و فرهنگ ایران)
سازمان های بین المللی غیردولتی که هدف و محوریت اصلی کارکرد آن ها تامین منفعت عام است در همین راستا توانستند پس از فراز ونشیب های زیادی که طی کردند ، به مراجع بین المللی جهت دستیابی به این مهم راه یابند . این راه یابی درقالب نهاد حقوقی تحت عنوان ، دوست دادگاه رخ داد که دراین مفهوم، یاور دادگاه شخصی حقیقی یا حقوقی است که طرف دعوا محسوب نمی شود و به ابتکار خود یا به درخواست دادگاه اظهارات خود را در خصوص وقایع و قواعد حاکم بر دعوی به صورت مکتوب یا شفاهی به دادگاه تقدیم می کند . بررسی رویه قضایی نشان می دهد بازیگر عمده این عرصه ، سازمان های بین المللی غیردولتی اند که البته مشارکت آن ها در فرایند حل و فصل اختلافات با موانع و چالش های فراوان همراه بوده است . این پژوهش به دنبال تبیین نقش سازمان های بین المللی غیردولتی به عنوان و بررسی پیامدهای حاصل از این حضور است ، از جمله رهیافت تاثیرگذار این تاسیس ، مبارزه با بی کیفر مانی ، دستیابی به شفافیت قضایی ، دموکراتیک شدن حقوق بین الملل و تحقق دادرسی عادلانه است.