تمهید ساختار سازمانی مطلوب به منظور استقرار صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری - احتشام نژاد احسان; پاکزاد مهدی (تکنولوژی در کارآفرینی و مدیریت استراتژیک)
این مطالعه با هدف طراحی ساختار سازمانی بهینه برای استقرار صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در ایران انجام شده است. تحقیق و توسعه (R&D) نقش کلیدی در افزایش ظرفیت‌های ملی و تقویت تاب‌آوری اقتصادی ایفا می‌کند. در ایران، با وجود منابع مالی مختلف، تخصیص پراکنده اعتبارات پژوهشی به چالشی اساسی تبدیل شده است. تأسیس یک صندوق تخصصی با هدف تجمیع حمایت‌های مالی از پژوهش و نوآوری و هماهنگی با سیاست‌های ملی علم و فناوری، پیشنهاد شده است. صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری برای رفع ناکارآمدی‌های سیستم تأمین مالی پژوهشی غیرمتمرکز ایران ایجاد شده است. هدف اصلی این صندوق، متمرکز کردن منابع پراکنده در دستگاه‌های دولتی مختلف و هدایت آن‌ها به سمت اولویت‌های ملی در حوزه‌های علم و فناوری است. برای موفقیت این صندوق، ساختار سازمانی جامع و کارآمد ضروری است. این مطالعه با بررسی چارچوب‌های قانونی، ساختارهای بودجه‌ای و صندوق‌های موجود پژوهشی، مدلی را برای بهینه‌سازی تخصیص منابع و مدیریت آنها ارائه می‌دهد. این مقاله از طریق تحلیل دقیق، نمودار سازمانی جدید، سیاست‌های حاکمیتی و دستورالعمل‌های اداری برای صندوق پیشنهاد می‌کند. هدف، ایجاد صندوقی است که به‌طور کارآمد عمل کرده، سازگار با نیازهای ملی باشد و همکاری بین نهادهای دانشگاهی، صنایع و بخش دولتی را تشویق کند. این مطالعه نقشه‌ای برای پیاده‌سازی راهبردی این صندوق ارائه می‌دهد که بر شفافیت، پاسخگویی و هماهنگی با اهداف بلندمدت توسعه علمی و فناوری ایران تأکید دارد.