ظرفیت‌سازی اجرای هوش‌مصنوعی در سازمان‌های دولتی - عالمی پسند سمیه; فراهانی الهام (تکنولوژی در کارآفرینی و مدیریت استراتژیک)
هوش‌مصنوعی به عنوان پدیده شگرف در سال‌های اخیر، تحولی عظیم را در جهان ایجاد کرده و آن را به شرطی لازم برای توسعه و پیشرفت سازمان‌های خصوصی و دولتی تبدیل نموده است. اجراء و پیاده سازی موفق هر طرح مستلزم ظرفیت سازی به منزله کشف نیازها، چالش ها، توانمندی‌ها و تقویت سیستم در مسیر توسعه دارد. بر این اساس، هدف پژوهش شناسایی ظرفیت‌های مورد نیاز برای اجرای هوش‌مصنوعی در سازمان‌های دولتی و ارائه مدلی جامع برای آن است که با روش کیفی بر اساس گرندد تئوری، 15 نفر از نخبگان دانشگاهی و مدیران دستگاه‌های دولتی با روش گلوله برفی انتخاب و طی مصاحبه نیمه‌ساختاریافته به سوالات پژوهش پاسخ دادند. در تحلیل داده ها با شیوه تحلیل مضمون و کدگذاری باز، 10 مضمون فراگیر، 36 مضمون سازمان دهنده و 66 مضمون پایه با تکرارشوندگی متنوع کشف شد. با توجه به یافته های پژوهش، اجرای موثر و موفق هوش‌مصنوعی در سازمان‌های دولتی مستلزم توجه و اقدام در تامین منابع و امکانات، سیاستگذاری و برنامه‌ریزی، مدیریت داده‌ها، تقویت حوزه منابع‌انسانی، تعاملات میان سازمانی، اراده حاکمیتی، تقویت فرهنگ‌سازمانی، جامعه پذیری، نظارت و ارزیابی و نوآوری است که هر یک از این موارد شامل مضامینی سازمان‌دهنده و پایه‌ای برای اجراء هستند. در پایان مدل جامعی از ظرفیت سازی هوش‌مصنوعی، برای استفاده سازمان‌های دولتی و مدیریت عمومی ارائه گردید.