تحلیل SWOT از تاثیرات متاورس بر صنعت موسیقی: بررسی نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها - جاویدسخن, تهمینه; خوئی, مهسا; داودی رکن‌آبادی, ابوالفضل; سرایی, پویا (تکنولوژی در کارآفرینی و مدیریت استراتژیک)
هدف این پژوهش، تحلیل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای متاورس بر صنعت موسیقی با استفاده از چارچوب تحلیل SWOT است. این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شد. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساخت‌یافته با ۲۱ نفر از فعالان حوزه موسیقی، فناوری و تولید محتوای دیجیتال در شهر تهران گردآوری شدند. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند انجام گرفت و گردآوری داده‌ها تا اشباع نظری ادامه یافت. برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار NVivo 12 استفاده شد و داده‌ها در چهار محور اصلی SWOT طبقه‌بندی گردیدند. یافته‌ها نشان دادند که نقاط قوت متاورس در صنعت موسیقی شامل ایجاد تجربه چندحسی، حذف محدودیت‌های مکانی، درآمدزایی نوین، ارتباط مستقیم با مخاطب، توسعه برند شخصی و تنوع در مدل ارائه موسیقی است. نقاط ضعف عمدتاً شامل شکاف دیجیتال، کمبود مهارت‌های فنی، تهدید اصالت هنری، نقض مالکیت معنوی و وابستگی به پلتفرم‌ها بود. فرصت‌های متاورس نیز در زمینه جهانی‌شدن موسیقی بومی، خلق بازارهای جدید، همکاری‌های از راه دور، جذب نسل جوان و نوآوری در اجرا شناسایی شدند. تهدیدهای اصلی نیز شامل خطرات فنی، بحران هویت هنری، کاهش تعامل انسانی، انحصار پلتفرم‌ها و تهدیدات اخلاقی و امنیتی بود. متاورس اگرچه ظرفیت‌های نوآورانه و گسترده‌ای برای تحول صنعت موسیقی دارد، اما در عین حال چالش‌های فنی، فرهنگی و حقوقی متعددی را نیز ایجاد می‌کند. بهره‌برداری مؤثر از این فناوری مستلزم سیاست‌گذاری دقیق، توانمندسازی هنرمندان، و تقویت زیرساخت‌های حقوقی و فناورانه است.