(untitled) (پژوهش‌های تطبیقی فقه، حقوق و سیاست)
ظهور و بروز جرم سیاسی را در قوانین موضوعه کشور می‌توان در دوران مشروطه واکاوی نمود. اصل 79 از متمم قانون اساسی مشروطه ایران اولین قدم‌های به رسمیت شناختن جرائم و مجرمین سیاسی در ایران بود. این در صورتی بود که در نظام حقوقی کامن لا آمریکا تعریفی از جرم و مجرمین سیاسی عمری طولانی‌تر را به خود اختصاص داده است؛ بنابراین با تحولات تقنینی نهایتاً اراده قانون‌گذار در تصویب قانون جرائم سیاسی مصوب 1395 نشان داد که به‌تناسب نظام ایالات‌متحده آمریکا که جرم انگاری سیاسی در قوانین آن رویکرد کم‌فروغ‌تری را به خود اختصاص داده است؛ با تفکیک دو رویکرد انگیزه مرتکبین در جرائم منتسب به اخلال در نظم عمومی و انگیزه اصلاح امور سیاسی کشور می‌توان یک رویکرد افتراقی میان مجازات مرتکبین جرائم سیاسی و امنیتی ایجاد نمود. ازاین‌رو یک سؤال مهم طرح می‌شود آیا رویکرد تقنینی ایران نسبت به جرم انگاری مرتکبین جرائم سیاسی در مواجهه با نظام حقوقی آمریکا که رویکردی امنیتی و سرکوب گرانه دنبال می‌کند تا چه میزانی به اصول مرتبط با حقوق بشر نزدیک می‌باشد؟ بنابراین این نوشتار بر آن است تا با بررسی رویکردهای مرتبط با دو حقوق ایران و آمریکا نسبت به انگیزه مرتکبین جرائم سیاسی، تفاوت‌های دو قانون را در مواجهه با مرتکبین جرائم سیاسی مرتکبین سیاسی را مورد تبیین و بررسی قرار دهیم.